Acupunctuur: traditionele chinese geneeskunde in een modern jasje

In onze praktijk zijn Arita Rangkuti en Pieter Faber de acupuncturisten. Beiden met een enorme dosis ervaring.

Wat is dat, acupunctuur?

Acupunctuur is één van de therapieën die onderdeel zijn van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het aanbrengen van dunne naalden zorgt voor herstel van de energiebalans in het lichaam. In een niet-gezond lichaam is er altijd een verstoring van de energiebalans. Tijdens het aanbrengen van naalden voel je een prikje. Het doet geen pijn.
Belangrijke voorwaarde voor acupunctuur is de aanwezigheid van energie. Als iemand futloos is, wordt acupunctuur vaak voorafgegaan door therapievormen die energie aan het lichaam kunnen toevoegen zoals lichttherapie, verandering van het voedingspatroon of inname van voedingssupplementen of Chinese kruiden.

Werkwijze

Een eerste acupunctuurconsult bestaat uit een anamnese en een onderzoek. De anamnese is uitgebreid. Hierbij worden de klachten, medische historie, gebruikte medicijnen en de hulpvraag besproken. Ook andere aspecten van de menselijke gezondheid worden uitgevraagd, zoals slaappatroon, spijsvertering, stress- en spanningsniveau, emotionele toestand en lichamelijk functioneren.

Bij het onderzoek wordt het lichaam gepalpeerd en allerlei testen gedaan. Hiernaast worden pols en de tong (en de buik) onderzocht voor diagnose vanuit de gezondheidsproblematiek vanuit een acupunctuurperspectief. De anamnese, het onderzoek en de pols- en tongdiagnose vormen de basis voor de behandeling.

 

In de praktijk behandelen wij een groot scala aan klachten. Denk bijvoorbeeld aan:

 

Klachten aan het bewegings-apparaat, zoals nek- en rugklachten, ischias, schouder-, rug- en heupklachten, klachten, bursitis, knie-en enkel klachten, achillespeesklachte

Neurologische klachten, zoals polyneuropathieen, krachtsverlies, tintelingen, gevoelloosheid

Psychosomatische klachten, zoals depressiviteit, angsten, lusteloosheid, fybromyalgie en chronsiche vermoeidheid

Klachten ontstaan door orgaanproblematiek, zoals misselijkheid, maagpijn, obstipatie, spataders, menstruatieproblemen, asthma, hooikoorts, allergieen, bedplassen, kinderziekten, huidklachten

Sportgerelateerde klachten, zowel acute klachten als langerdurende klachten met ondersteuning voor reintegratie in de sport

Een acupunctuurbehandeling verloopt als volgt. De behandeling vindt plaats op een comfortabele behandelbank met matras. Voorafgaand aan de behandeling worden een aantal kleren uitgedaan, zoals de sokken, de jas en een trui of vest. Naaldjes kunnen geplaatst worden in de voeten, onderbenen, buik, onderarmen, handen en het hoofd. Deze lichaamsonderdelen moeten dus beschikbaar zijn.