Dry Needling

Dry needling is een techniek die gebruikt wordt om pijnpunten uit het lichaam te verwijderen. De pijnpunten kenmerken zich door een intern chemisch verstoord niveau en door een typisch uitstralingspatroon van pijn. Zie bijvoorbeeld de typische uitstralingsgebieden van gebruikelijke triggerpoints in de trapezius spier (of monnikskapspier). Heel herkenbaar, toch?

Door triggerpoints weg te halen, verdwijnen ook de typische pijnpatronen, die ermee gepaard gaan. Neem eens een kijkje op www.triggerpoints.net voor een overzicht van klachten, regio’s en spieren met hun triggerpoints om de mogelijke oorzaak van uw pijn te achterhalen.

Dry needling wordt in de praktijk uitgevoerd door Pieter Faber. Soms wordt het gecombineerd met Motorpoint acupunctuur, omdat deze technieken een gouden combinatie vormen.

Enige historie

In de acupunctuur bestaan ‘a-shi’ punten of ‘ja-pijn’ punten. Waarschijnlijk hadden de Chinesen van duizenden jaren geleden al een soort notie van triggerpoints.

Halverwege de 20e eeuw is deze techniek in zijn huidige vorm gebracht door Dr. Janet Travell. Zij analyseerde systematisch bij patiënten Triggerpoints en hun uitstralingspatronen.
Fysiotherapeuten hebben zich en masse deze techniek toegeëigend, maar er is veel discussie of dry needling niet tot het domein van acupuncturisten moet horen, gewoon omdat acupuncturisten vele uren training hebben in het gebruiken van naalden.

In de tijd van Travell werd er gebruik gemaakt van ‘wet’ needling. Er werd een stof in het Triggerpoint gespoten met analgetische werking. Omdat wet needling en dry needling tot hetzelfde effect leidde, wordt wet needling niet of nog veel minder toegepast. Eigenlijk zou een beter term zijn: Triggerpoint acupunctuur

Meest voorkomende klachten

Voorbeelden van Triggerpoints die in de praktijk dagelijks meermalen behandeld worden:
• m.trapezius pars descendens:
Hoofdpijn, duizeligheid, oorsuizen (zie het eerdere plaatje)
• m.infraspinatus+teres minor + m.triceps:
Tingelingen in de vingers, pijn aan de voorzijde van de schouder en de arm, vooral bij kantoormedewerkers
• m.quadratus lumborum:
Betrokken bij vrijwel alle lage rugklachten
• m.gluteus medius/minimus:
Betrokken bij lage rugklachten, si-gewricht klachten en uitstraling aan de achterzijde van het bovenbeen tot in de kuiten (vaak ‘ischias’ genoemd)
• m.tensor fasciae latae & m.illiopsoas
Als heupbuigers betrokken bij veel rugklachten, liesklachten, SI-gewricht pijn, vooral bij mensen die veel zitten, wielrennen, of in zijlig slapen
• m.biceps femoris:
Vaak actief bij klachten als ‘runners knee’, klachten bij het fibula kopje, of in de knieholte en in de hamstrings/bilnaad
• m.gastrocnemius en m.soleus
Vaak betrokken bij knieklachten, klachten van de kuiten, achillespees en/of de fascie plantaris

Wat kunt u van een behandeling verwachten?

Triggerpoint dry needling wordt tijdens een fysiotherapie behandeling of een acupunctuurbehandeling toegepast. De behandeling van een Triggerpoint leidt tot een zogenaamde Local Twitch Response (LTR), die pijnlijk kan zijn. Een LTR is een onwillekeurige samentrekking van de spier. In de praktijk vinden patiënten de verbetering na een dry needling behandeling bijna altijd meer dan opwegen tegen de pijn die ontstaat bij een LTR en de napijn. Na een behandeling kan men nog tot 2 dagen napijn hebben.

m.biceps femoris uitstraling

m.Illiopsoas uitstraling