Fyta-fysiotherapie: specialist in bewegen

In onze praktijk is Pieter Faber de fysiotherapeut. Hij is een ervaren algemeen fysiotherapeut.
Bij fysiotherapie staan klachten aan het bewegingsapparaat centraal. Diverse technieken worden gehanteerd voor de behandeling van klachten: oefentherapie, massage, mobilisaties en dry needling. Ook wordt soms een uitstapje gemaakt naar acupunctuur, lichttherapie of voedingsadvies, wanneer dit in uw situatie effectievere ondersteuning biedt.

Intake en onderzoek

Een eerste fysiotherapie consult duurt een half uur. Een uur als er ook direct behandeld wordt. Onze anamneses en onderzoeken zijn doorgaans zeer uitgebreid, om invulling te geven aan onze holistische visie. Een pijnlijke schouder kan volgen op emotionele gebeurtenissen. Het is dan soms beter eerst hier aandacht aan te besteden. Bij extreme vermoeidheid heelt een lichaam minder goed. In zo’n geval is het beter eerste de patiënt te helpen minder moe te zijn.

Indien fysiotherapie de meest effectieve therapie lijkt, volgt een lichamelijk onderzoek. Ook onze fysiotherapie-onderzoeken zijn uitgebreid, omdat wij redeneren vanuit ketens. Platvoeten kunnen bijvoorbeeld leiden tot bewegingsbeperking in de schouders en bekkenscheefstand tot schouderproblematiek.

Na het onderzoek wordt een behandelplan opgesteld, of wordt de patiënt verwezen naar de huisarts of een andere specialist. Het behandelplan beschrijft de verwachte duur van het behandeltraject en is gericht op het reduceren van de klachten in het dagelijks functioneren.

Een fysiotherapie behandeling vindt plaats op de behandelbank of in de oefenzaal. Op de behandelbank worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd (bijvoorbeeld het verwijderen van triggerpoints met dry needling, of pijndemping via massage) en worden de voorwaarden geschapen voor oefentherapie. Door te oefenen kan een patiënt zelf invloed uitoefenen, zodat deze zelf verantwoordelijk wordt voor genezen van en het verder voorkomen van klachten aan het bewegingsapparaat. De patiënt krijgt een oefenprogramma mee naar huis, met oefeningen die toegespitst zijn op de situatie van de patiënt.
Hiernaast wordt de patiënt geholpen met houdingsadviezen, loopadviezen en inzicht in belasting en belastbaarheid van het lichaam.

 

Een fysiotherapiebehandeling duurt 30 minuten.