Lichttherapie

Lichttherapie helpt! Wij hebben verschillende mogelijkheden.

Lichttherapie neemt een bijzondere plaats in in onze praktijken. Al jaren! Hoe vaak komt het niet voor dat klachten verergeren tijdens behandeling, wanneer het lichaam heel erg vermoeid is, of juist hyperactief of getraumatiseerd. Heel vaak bevinden wij ons binnenshuis, zodat er veel minder licht op ons lichaam valt dan wenselijk.

Fotonentherapie

Deze lichttherapievorm bestaat uit stimulatie van het lichaam met lage intensiteit infrarood laserlicht en rood LED-licht. Doel is om de werking van lichaamscellen te stimuleren.

Lichaamscellen stralen licht uit. Dit licht heeft de naam biofotonen gekregen en is infrarood licht met een lage intensiteit. Lichaamscellen transformeren zonlicht in biofotonen, die gebruikt worden als bron van energie, maar ook als communicatiemiddel voor de aansturing van allerlei celfuncties. Een tekort aan biofotonen kan ontstaan door beperkte opname van of blootstelling aan zonlicht OF omdat het lichaam biofotonen nietkan vasthouden. Een tekort aan biofotonen kan tot allerlei gezondheidsklachten leiden.

Wij gebruiken fotonentherapie doorgaans bij vermoeidheidsklachten, depressie, onrust, pijnklachten, overklaarde aandoeningen, infectieziekten en nog veel meer.

Hieronder kunt u klikken op de knop als u meer wilt lezen erover. U word doorgestuurd naar een samenvatting over fotonentherapie, van Medifoton.

Werkwijze fotonentherapie

Het apparaat voor fotonentherapie wordt achtereenvolgens gedurende een aantal minuten op het achterhoofd, boven op het hoofd, op de ogen en op de buik, of de rug, of de armen/benen geplaatst. Hier voel je niets van. Het licht is niet warm. Toch kun je al snel merken dat er intense ontspanning ontstaat.
Naast lichttherapie wordt vaak tegelijkertijd acupunctuur gebruikt om balans te brengen of de ontspanning nog te vergroten.

Low-level-laser-therapy (LLLT)/lage-intensiteit-laser-therapie

Een laserapparaat bevat 8 tot 10 uitgangen die infrarood licht produceren. Met plakkertjes worden de laseruitgangen op de huid geplaatst, meestal precies op de locatie waar zich acupunctuurpunten bevinden.
Stimulatie met licht hebben soortgelijke effecten als stimulatie met een naald, alleen met een heel ander werkingsmechanisme. Omdat de effecten vergelijkbaar zijn kan lichttherapie niet alleen vanwege de therapeutische effecten gebruikt worden, maar ook bij naaldenfobie – angst voor naalden.

Aangetoonde effecten van LLLT zijn (zie hier ook voor evidentie):
* vermindering van inflammatie binnen uren of dagen
* pijnvermindering
* versneld weefselherstel door stimulatie van verbeterde verspreiding van fibroblasten, keratinocytes, endotheel cellen, en lymfocyten.

Wij hebben onze eigen protocollen ontwikkeld voor het gebruik van laseracupunctuur voor optimale ontspanning, pijnvermindering, ontstekingsdemping en weefselherstel bij acute en/of chronische trauma’s aan het lichaam.